Ukrajinci zveckaju oružjem: Porošenko potpisao ukaz o ratnom stanju, čeka se Skupština

Presednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je ukaz o odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu da uvede ratno stanje u Ukrajini nakon incidenta u Kerčkom moreuzu.

Porošenko i Tramp, foto: president.gov.ua
Porošenko i Tramp, foto: president.gov.ua

Vrhovna rada Ukrajine trebalo bi da razmotri predlog o uvođenju ratnog stanja od 17 časova po moskovskom, odnosno od 15 časova po našem vremenu, navodi se na sajtu ukrajinskog predsednika.

SB je saopštila da postoje neosporivi dokazi da je Kijev pripremio i sproveo provokaciju koju je izvršila ukrajinska vojska u akvatoriji Crnog mora.

– Rusija će uskoro sve te dokaze objaviti javnosti – ističe se u saopštenju.

Za večeras je na zahtev Rusije zakazana vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Bez kontakta Putina i Porošenka

– Za sada nisu planirani kontakti predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka, u vezi sa incidentom u moreuzu Kerč – izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je, na pitanje novinara da li će između predsednika biti nekih bilateralnih kontakata, kratko odgovorio: „Nije mi poznato“.

Portaprol Kremlja je dodao da do sada Putin i Porošenko nisu razgovarali o novonastaloj situaciji.“Ako mislite na razgovore između dvojice predsednika, nije ih bilo“, kazao je Peskov.

S druge strane Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin danas je izjavio da Ukrajina zadržava pravo da se odbrani od Rusije i ne isključuje mogućnost da će Moskva nastaviti sa, kako je kazao, agresivnim potezima i na kopnu i na moru.

– Ukrajina će, u skladu sa Poveljom UN tražiti načine za mirno rešavanje incidenta sa ukrajinskim vojnim sudovima u regionu Kerčkog moreuza, ali zadržava pravo na samoodbranu – izjavio je  Klimkin.

Protest u Kijevu: Narod traži rekid diplomatskih odnosa sa Rusijom

Nekoliko stotina predstavnika partije Nacionalni korpus i Nacionalne družine organizovalo je protest ispred zgrade administracije predsednika Ukrajine Petra Porošenko zbog incidenta u Crnom moru. Oni zahtevaju da se uvede ratno stanje u zemlji, prekinu diplomatski odnosi sa Rusijom i nacionalizuje njena imovina.

Izvor: Republika, sputniknews.com

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Google+
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Ostavi svoj komentar: