OVO MORATE DA ZNATE: 10 TAJNIH HITLEROVIH SUPERORUŽJA

Hitlerovi očajni poslednji pokušaji nazvani su „Oružje čuda“ ili „Wunderwaffen“, preteće sprave koje su tehnološki bile mnogo ispred svog vremena, ali na svu sreću nisu uspeli.

Adolf Hitler, foto: Altfg.com
Adolf Hitler, foto: Altfg.com

Kako se Drugi svetski rat približavao kraju, Hitlerovi najbolji dizajneri i naučnici bili su zaposleni u frenetičnoj trci da razviju neke od najsofisticiranijih i naprednih oružja tog doba. To su bili Hitlerovi očajni poslednji pokušaji i nazvani su „Oružje čuda“ ili „Wunderwaffen“.

Adolf Hitler, foto: bulgariasega.com
Adolf Hitler, foto: bulgariasega.com

1. „Sonik Kenon“

Ako ste pomislili da je ovo oružje ispaljivalo male plave zrake onda se pripremite da budete podjednako razočarani i uplašeni. U ranim 1940-im godinama nacistički inženjeri razvili su zvučni top koji je mogao da vas rascepi na deliće, a da vi ni ne znate šta se zapravo dogodilo. Cevi koje su sadržale metan i kiseonik su paljeni kako bi plsirajući detonirali dva parabolična zvuka na oko 44Hz. Da pojednostavimo. Ova mašina mogla je da stvori zvučne talase toliko agresivne da bi time vašu bubrezi, jetra i slezina bukvalno bili rastureni. Jaka kompresija i oslobađanje organa tkiva i tečnosti jedva utiče na srce, želudac i creva, ali to i nije neka uteha kada ostatak vaših unutrašnjih delova vrlo brzo počinje da traži „izlaz“.

Nažalost, za naciste ovo oružje bilo je previše krhko da preživi čak i jedan metak.

2. „Fiesler Fi 103r Reichenberg“

Tokom rata, V1 rakete padale su kao kiša nad Evropom, ali samo 25 odsto njih je pogodilo metu. Kako su efikasni Nemci povećali svoju tačnost?

Napravili su bespilotne bombe, ali neki piloti su se dobrovoljno javljali da upravljaju ovim letećim bombama. Zvuči vam poznato?

http://www.youtube.com/watch?v=69Bcce-ogQQ

3. „V3 top“

kao V1 krstareća raketa i V2 raketa koja mu je prethodila, „Vergeltungswaffe 3“ top bio je još jedan od takozvanog osvetničkog oružja nacista. To je bio masivni super top ugrađen direktno u brda i sposoban da prebaci artiljerijske granate širom Lamanša iz Francuske do Londona. V3 radi po principu multi punjenja u kojima su sekundarni pogonski napon ispaljen da postepeno ubrzava projektil. Tokom vežbi u maju 1944. godine, V3 je ostvario domet od 88 kilometara, a u već u julu granata je dostigla 93 kilometara.
Samo dva ova topa su napravljena, ali je samo sekundarni pištolj video akciju. Od 11.januara do 22. februara 1945. godine, ispaljeno je oko 183 metaka. Pokazalo se ipak da je V3 u velikoj meri neefikasan, V3 je ubio samo 10 ljudi, a ranio 35.

4. Laserski pištolj

Nacisti su istraživali nekoliko vrsta energije zarad oružja uz pomoć tehnologije kompanije Simens, koji sada koriste zračenje daleko efikasnije preko mobilnih telefona. Dakle ako su nacisti imali tada radioaktivne laserske puške, zašto one nisu i danas rasprostranjene?

5. „Agregatne rakete“

ovo je zapravo raketni projekat gradnje raketa u vojne svrhe. Najveći uspeh ovog pokušaja bila je serija A-4 poznatija pod imenom V-2.

6. Sunčev pištolj

Iako ovo zvuči kao nešto što bi pravi negativac u filmovima smislio, sunčev pištolj je teorijski bio orbitino oružje koje je istraženo od strane nacista tokom rata. Koncept je prvi put smislio 1929. godine nemački fizičar Herman Obert. on je dizajnirao svemirsku stanicu sa koje bi se 100 konkavnig ogledala koristilo da odražava sunčevu svetlost na koncentrisane tačke na zemlji. Kada je počeo rat, nacistički naučnici proširili su Obertov koncept koji bi trebalo da bude deo kolosalne svemirske stanice koja bise nalazila na 5100 milja iznad površine Zemlje. Prema nacističkim naučnicima, toplota koja dolazi sa ovih ogledala mogla bi da proključa okeane i čitave gradove da pretvori u pepeo.
Amerikanci su uspeli da zarobe i uzmu ovaj eksperimentalni model 1945. godine.

7. „Vorteks top“

Da, verovali ili ne, nacisti su izgardili džinovski top koji je trebao da ispaljuje tornado i tako ruši avione. Priče o ovom projektu su različite tako da se ne zna dokle su nacisti zaista stigli sa ovim projektom, ostaje činjenica da su oni zaista imali tehnologiju za potencijalno rušenje aviona sa neba, koristeći tornada i eksplozije. Ne postoje fotografije, bar ne koliko mi znamo.

8. „Heinkel He 162“

Folksjeger – narodni lovac, bio je nemački jednomotorni mlazni lovac uveden u naoružanje pred kraj Drugog svetskog rata. Zvanični naziv za He 162 bio je folksjeger, ali je poznat i pod nazivom Salamander i kao spac (vrabac). Avion je najvećim delom bio napravljen od drveta!

9. „The Rat Tank“

Ovo je bio projekat super teškog tenka. Predstavlja ideju nacista za izgradnjom ekstremnog tenka koji bi garantovao pobedu na bojištu. Dozajnirala ga je kompanija Krupp, uz podršku Hitlera, ali projekat je zaustavio ministar Albert Spir početkom 1943. godine i nijedan primerak nikada nije dovršen. Sa 1000 tona, bio je 5 puta teži od Panzera VIII, najvećeg ikad sagrađenog tenka.

10. „Bel“

Blizu rudnika Vaclav u Nemačkoj kod granice sa Češkom nalazio se tajni nacistički objekat poznat kao „Div“. Mi ne znamo sa sigurnošću da kažemo šta se tamo događalo, ali Poljaci tvrde da su tamo pronašli nešto užasno. Na prvi pogled bio je to metalni objekat u obliku zvona ne veći od 3 do 5 metara. A onda su pronašli nacrte. Unutra su bila dva rotirajuća cilindra napunjena sa supstancom sličnom živi, šifrom koja je nazvana Kserum 525, kao dodatak raznim peroksidima.

http://www.youtube.com/watch?v=Il4jLtrreGY
Autor: EPK

Podeli sa prijateljima:

Facebook
Google+
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Ostavi svoj komentar: